top of page
Forfatters billedeThomas Pedersen

Sikkerhedsguide til børn: Sådan beskytter du dig online i skolen

Teknologi er blevet mere og mere vigtig i skolen. Skolebørn idag bruger både bærbare computere, mobiltelefoner, smartwatches osv. Dermed følger altså nogle nye hensyn vi alle må tage omkring digital sikkerhed.


Teknologi, IT, Data, Cyberforsvar, Cyberangreb, IT-sikkerhed, Cybermobning, Skoleklar, Cyberbøller, Online sikkerheds guide

Med alle de gadgets og gizmoer vi bruger idag, der kommer der dog også sikkerhedsrisici. Du har måske set nogle nylige højprofilerede tilfælde, hvor skoler eksempelvis blev ramt af ransomware. Skoler er lige så afhængige af computere som enhver anden virksomhed i det 21. århundrede, og skoleelever bruger flere og flere online konti og enheder til at lære.


Skoler bliver derfor lette mål for eksempelvis hackere. Mere personligt er også en anden tendens som jo især skolebørn mærker til, nemlig cyberbøller. Cybermobning er også noget der fylder mere og mere, eftersom sociale medier udbreder sig. Men med så mange hackere og cybermobber på nettet, hvad skal et barn så gøre? Hvordan kan forældre, lærere og administratorer holde cyberkriminelle og cyberbøller ude fra skolegården?


Vi har udarbejdet denne guide for at hjælpe dig med at lære at være sikker online hvert eneste skoleår.


Vælg en stærk adgangskode


I det alvorlige arbejde med skolesikkerhed er den første måde at score stort på at have en stærk adgangskode! Ligesom din skoles sportsmaskot er en stærk adgangskode, hvordan du kan vise din skoleånd og beskytte dine konti mod de dårlige tabere på nettet, der kaldes hackere.


Hvordan opretter du en super stærk adgangskode?


Unik: Brug en forskellig adgangskode til hver konto og genbrug aldrig adgangskoder. På den måde, hvis en af dine adgangskoder bliver stjålet, kan dine andre konti ikke brydes. Hvordan husker du alle disse adgangskoder? Brug en adgangskodeadministrator - mange enheder og webbrowsere har dem indbygget!


Lang: Hver af dine specielle adgangskoder skal være mindst 12 tegn lange.


Kompleks: Hver unik adgangskode skal være en kombination af store og små bogstaver, tal og specialtegn (som >,!?).


Du vil ikke have en adgangskode, der er let at gætte, såsom "012345," "adgangskode," eller din fødselsdag. Ideelt set bør din adgangskode slet ikke indeholde genkendelige ord overhovedet.


En cybersikker guide


Selvom COVID-19-pandemien bevæger sig i baggrunden, ser det ud til, at online læring er kommet for at blive for mange af os i en form eller en anden. Desværre kan alle disse enheder, hjemmenetværk og konti gøre skoler sårbare. For at forblive sikker under online læring:


  • Aktivér automatisk opdatering af dine enheder og software

  • Vær forsigtig med links og vedhæftede filer, tænk før du klikker og undgå phishing

  • Opret stærke adgangskoder til hver af dine enheder og konti

  • Del ikke personlige oplysninger med folk, du møder online

  • Slut med at bruge standardadgangskoder - skift til noget unikt, langt og komplekst

  • Tag backup - Lav jævnligt en sikkerhedskopi af dine filer

  • Kildehenvisning påkrævet: Prøv at verificere de oplysninger du bruger. Når du eks. bruger en online database som Wikipedia, skal du tjekke kilderne i bunden af siden.

  • Lad dig ikke narre! Vær opmærksom og dobbelttjek afsenderens legitimitet, før du klikker på mistænkelige links. Hvis du ikke kender afsenderen, så vis beskeden til en voksen, du har tillid til.


Bloker mobberne!


Nogle gange dukker cyberbøller og mobbere op på den digitale legeplads. Ofte er deres mål at få dig til at føle dig dårlig tilpas med dig selv. Hvis en joke eller en anden form for online opmærksomhed får dig til at føle dig dårlig til mode, og de ikke stopper, efter at du har bedt dem om det, så er det en form for cybermobning, og du bør tale med en voksen om det.


Skadelige kommentarer online kan have en reel indvirkning på din mentale sundhed - og hvis du har følelsen af at ville skade dig selv, skal du kontakte nogen med det samme.


Mange børn og teenagere finder det ekstremt nyttigt at blokere cybermobber online - hver platform har enkle måder, du kan blokere og rapportere brugere, der deltager i mobbeadfærd. Der er ingen skam i at have en stærk blokeringsstrategi!


Teknologi, IT, Data, Cyberforsvar, Cyberangreb, IT-sikkerhed, Cybermobning, Skoleklar, Cyberbøller, Online sikkerheds guide

Udforsk ny teknologi sammen


Det kan føles som om, du skal være en teknologisk troldmand i disse dage for at guide dine små elever gennem deres uddannelse. Men det er helt i orden, hvis du ikke er en teknologisk kyndig forælder! Hvis du har brug for hjælp, så henvend dig til andre forældre eller dit barns skole.


Hvis skolen udsteder eller kræver teknologi, som du eller dit barn ikke er fortrolig med, så udforsk dens funktioner sammen. Husk at konfigurere sikkerheds- og privatindstillingerne sammen med det samme.


Hvis du betragter dig selv som en cybersikkerhedssuperstjerne, kan du hjælpe andre i dit skolesystem med at være sikre online.

コメント


bottom of page