Mens vi alle er ved at komme til tåls med AI's voksende rolle indenfor kunstenverdenen, så står Riffusion nu i front og udforsker mulighederne for AI-genererede melodier.
Riffusion, en applikation født som et gratis og open-source værktøj, der benytter AI-platformen Stabil Diffusion til at producere musik ud fra visuelle ledetråde, har for nylig sikret sig en investering på mere end 28 millioner kroner, efter at skaberne fornylig omlagde den til en kommerciel virksomhed.
"Brugere beskriver simpelthen teksterne og en musikstil, og vores model genererer omkvæd med sang og brugerdefinerede illustrationer på få sekunder" Seth Forsgren, en af skaberne af Riffusion
Stor interesse fra de store drenge i klassen
Udviklerne Seth Forsgren og Hayk Martiros oprettede oprindeligt Riffusion som et hobbyprojekt. Siden dets start har den vakt interesse fra tech-enheder som Meta, Google og ByteDance. En del af dens appel var dens enkelhed. "Brugere beskriver simpelthen teksterne og en musikstil, og vores model genererer omkvæd med sang og brugerdefinerede illustrationer på få sekunder," fortalte Forsgren til TechCrunch.
Den seneste finansieringsrunde blev ledet af Greycroft Partner med deltagelse fra South Park Commons og Sky9. Derudover har den musikalske duo "The Chainsmokers" sluttet sig til projektet som rådgivere.
Professionelle musikere inkorporerer AI
Musik er et universelt medium for kunstnerisk udtryk, og generative AI-værktøjer som Riffusion, Suno eller Meta's Audio Craft tilbyder nye muligheder for amatører og professionelle til at komponere og dele deres kreationer og interagere med hinanden. For eksempel er der allerede flere Discord-servere og YouTube-kanaler, hvor brugere deler deres AI-musik.
I mellemtiden udforsker professionelle komponister måder at inkorporere AI i deres kreative proces. Imidlertid forbliver blandingen af AI med kunsten et følsomt emne. Nogle kunstnere, som Grimes, har taget teknologien imod med åbne arme og udnyttet dens evner til at forbedre deres kreative processer. Omvendt har kunstnere som Drake givet udtryk for bekymringer over AIs indtræden i musik. I 2023 har fusionen af AI og musik udløst flere kontroverser. "No Fakes Act" i USA har til formål at begrænse uautoriserede AI-genererede reproduktioner af skuespilleres og sangers stemme og udseende for at beskytte kunstnernes rettigheder. Universal Music Groups bekymringer over uautoriseret træning af generativ AI ved brug af deres kunstneres musik fremhæver også potentielle overtrædelser af ophavsretten.
Problemet tog fart, efter at pseudonymkunstneren Ghostwriter udgav den AI-genererede sang "Heart On My Sleeve", der deepfakede stilen og stemmerne fra The Weenknd og Drake. Sangen blev endda overvejet til en Grammy-nominering, men ideen blev afvist, da AI-genererede værker ikke kan ophavsretbeskyttes under den nuværende juridiske ramme.
Riffusion bør ikke bevæge sig ind i sådanne tornefulde områder.
"Produktet er ikke designet til at producere deepfakes og genkender ikke berømte kunstnernavne i sine opfordringer" bemærkede Forsgren" - Seth Forsgren, en af skaberne af Riffusion
Mens detaljerne omkring Riffusions monetiseringsstrategi forbliver fortrolige, antyder samarbejdet med etablerede kunstnere mulige retninger for platformen.
Ud over musikverdenen har generativ AI også mødt kritik inden for visuel kunst og litteratur. Mange kunstnere argumenterer for, at træning af AI-modeller ved hjælp af deres værker uden samtykke både er etisk uforsvarligt og potentielt ulovligt.
Comments