top of page
Forfatters billedeThomas Pedersen

Rapport viser: Næsten halvdelen af børn føler selv ansvar for ubehagelige oplevelser online

Opdateret: 15. nov. 2023

En rapport der udkom i Maj 2023, og var lavet i samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår og Center For Digital Pædagogik, viste at børn selv føler et medansvar for dårlige oplevelser når de bevæger sig på internettet.


 Red Barnet, Børns Vilkår, Center For Digital Pædagogik, Online trivsel bland børn og unge, Psykologi, Online identitet, Gaming, Sociale medier, IT, Teknologi

At færdes som barn eller ung på sociale medier indebærer risici, viser rapporten. Over halvdelen af børnene i 6. og 9. klasse har oplevet ubehagelige situationer online, og næsten halvdelen mener, at de selv bærer en del af ansvaret for disse oplevelser. Dette bekymrer de fire organisationer bag rapporten, som opfordrer til handling.


”Denne analyse gør en forskel, fordi vi ikke taler om børnene, men med børnene om deres digitale liv" Lisbeth Knudsen, strategidirektør i Tænketanken Mandag Morgen

Mere end halvdelen af børnene i 6. og 9. klasse har haft ubehagelige online-oplevelser, og for en fjerdedel af dem er det sket flere gange, viser en undersøgelse gennemført under projektet "Algoritmer, Data og Demokrati." Dette projekt er et samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår og Center for Digital Pædagogik, der fokuserer på børn i 6. og 9. klasse og deres digitale liv.


Lisbeth Knudsen, strategidirektør i Tænketanken Mandag Morgen, som leder projektet, påpeger vigtigheden af at inddrage børnene i diskussionen om deres digitale liv. Hun mener, at det er blevet normen for børn at navigere i et usikkert digitalt miljø, hvor de tager egne forholdsregler og ansvar.


Hvor skal ansvaret placeres?


Spørgsmålet om ansvar er komplekst. Mens mange eksperter peger på politikere og techvirksomheder, svarer 44 procent af de deltagende børn, at de selv bærer ansvaret for ubehagelige online-oplevelser. Kun fem procent mener, at politikerne har et ansvar, mens omkring en tredjedel peger på forældrene, og lidt over en tredjedel peger på techindustrien.


”Det er et samfundsmæssigt ansvar at skabe rammer og kompetencer, der sikrer børn og unges rettigheder, sikkerhed og trivsel online" - Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår

Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, påpeger, at det er samfundets ansvar at skabe rammer og kompetencer, der sikrer børns rettigheder, sikkerhed og trivsel online. Han understreger vigtigheden af bedre regulering af sociale medier og gaming-industrien for at beskytte børn mod techvirksomhedernes kommercielle interesser.


 Red Barnet, Børns Vilkår, Center For Digital Pædagogik, Online trivsel bland børn og unge, Psykologi, Online identitet, Gaming, Sociale medier, IT, Teknologi

Flere pejlemærker i rapporten


Undersøgelsen viser også, at bekymringen for ubehageligheder online er lav blandt børnene, selvom over halvdelen har haft ubehagelige oplevelser. Fire procent er bekymrede i høj grad, mens mere end halvdelen slet ikke bekymrer sig. Alligevel tager mange børn forholdsregler online for at minimere risici.


Rapporten afslører køns- og trivselsrelaterede forskelle. Piger og børn, der viser tegn på mistrivsel, har større risiko for ubehagelige online-oplevelser. Forskelle viser sig også i, hvorvidt børn ville fortælle forældrene om afpresning eller trusler online.


Undersøgelsen fremhæver desuden, at frygt for hadefulde kommentarer får mange børn til at undlade at dele indhold online. Dette gælder især piger, hvor 68 procent undgår at skrive eller lægge ting op på sociale medier, som de tror kan udløse negative kommentarer.


Sociale medier og gaming udgør en stor del af børnenes sociale liv, viser rapporten. Næsten ni ud af ti børn bruger sociale medier til at være i kontakt med venner, og tre ud af fire bruger internettet til at finde svar på ukendte emner. Anni Marquard, direktør i Center for Digital Pædagogik, opfordrer til, at voksne anerkender denne digitale del af ungelivet og samtidig påtager sig større ansvar for at skabe tryggere rammer online.


Comments


bottom of page