Netop nu sidder millioner af danskere på nettet i deres hjem, som følge af Corona-pandemien, og det giver de cyberkriminelle masser af muligheder for at udøve IT-svindel, og der er nu en større risiko for at blive udsat for ondsindet malwares eller et phishing-angreb fra hackere. Den nye situation som Coronavirussen har medført, betyder også at både ansatte og arbejdsgivere må sikre sig bedst muligt på deres hjemmearbejdsplads. ”Corona får ikke de internetkriminelle til at holde pause. Tværtimod udnytter de situationen,” siger Janus Sandsgaard, fagchef for IT og Digitalisering hos Dansk Erhverv. Han fortæller, at det blandt andet er vigtigt at danne sig et overblik over sine data og sine systemer: ”Det at pludselig skulle omstille sig til, at arbejde hjemmefra, er en ny situation for mange, og det er ikke alle, der er klar over, hvor vigtigt det er at have styr på eksempelvis sin vpn-forbindelse,” siger han og opfordrer danskerne til at følge vejledningen fra Center for Cybersikkerhed. ”Regn ikke med, at hackerne viser samfundssind,” lyder advarslen i disse dage fra Center for Cybersikkerhed, der allerede nu har oplevet flere forsøge at udnytte coronaudbruddet til at svindle. Den danske regering har derfor nu nedsat et særligt cyberberedskab, der skal skærpe sikkerheden for virksomheder med hjemmearbejdende medarbejdere. ”Cybertruslen mod myndigheder og virksomheder er meget høj, og i denne kritiske tid, hvor mange arbejder hjemmefra, er vi ekstra sårbare. Derfor gælder det for virksomhederne, såvel som myndighederne om at være forberedt på at tage de nødvendige forholdsregler ved hjemmearbejdspladser,” lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen (S).
Sådan sikrer du dig bedst muligt mod IT-svindel
Forsvarets Center for Cybersikkerhed er netop nu udkommet med en række råd til arbejdsgivere og til de ansatte, så man kan tage de fornødne forholdsregler, fortæller Thomas Lund-Sørensen, der er chef for Center for Cybersikkerhed. (Læs dem her): https://fe-ddis.dk/cfcs/publikationer/Vejledninger/Pages/Gode-raad-om-hjemmearbejde.aspx
En af verdens førende leverandører af cybersikkerhed, Check Point Software Technologies, har ligeledes offentliggjort råd og vejledning til, hvordan du bedst skaber de sikreste rammer for dit hjemmekontor, og dermed mindsker risikoen for at få fortrolige virksomhedsdata og anden sårbar information stjålet:
- Adgangskoder betyder noget: Det er en god ide at gennemgå og styrke de adgangskoder du bruger til at logge på eksterne ressourcer, f.eks. e-mail eller arbejdsprogrammer.
- Vær forberedt på phishing-angreb: Vær forsigtig med at klikke på links, der ser mistænkelige ud. Download kun indhold fra pålidelige kilder, der kan verificeres. Check Point har observeret, at domæner relateret til Coronavirus er 50 procent mere sandsynlige for at være ondsindede, så sørg for at være ekstra kritisk overfor disse domæner.
- Vælg dit arbejdsredskab med omhu: Mange medarbejdere bruger deres arbejdscomputer til personlig brug, hvilket kan skabe en sikkerhedsrisiko. Risikoen er endnu større, hvis du bruger en personlig computer til arbejdsformål. Hvis du skal bruge en personlig computer til arbejde, skal du tale med din IT-afdeling om, hvordan du kan styrke sikkerheden – for eksempel ved at tilføje en stærk antivirus- og sikkerhedspakke til den.
- Få styr på dine forbindelsesmuligheder: Sørg for, at dit wi-fi-netværk i hjemmet har en stærk adgangskode og er beskyttet mod enhver der måtte være inden for rækkevidde. Udvis samtidig forsigtighed når du opretter forbindelse til offentlige trådløse netværk. Usikre netværk gør det lettere for cyberkriminelle at få adgang til e-mails og adgangskoder.
Kilder:
Dansk Erhverv: https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/sadan-handterer-du-it-sikkerheden-hjemmefra/
Forsvaret: https://fe-ddis.dk/cfcs/publikationer/Vejledninger/Pages/Gode-raad-om-hjemmearbejde.aspx
Jyllands-Posten: https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12011021/regeringen-skaerper-itsikkerheden-pas-paa-naar-du-arbejder-hjemme/
Altomdata.dk: https://www.altomdata.dk/undgaa-hacker-angreb-naar-du-arbejder-hjemme-under-coronavirus-krisen/