Cybertruslen mod danske virksomheder, organisationer og myndigheder er nu så alvorlig, at den danske regering nu har nedsat et nyt nationalt Cybersikkerhedsråd. Det skal rådgive og vejlede om, hvordan den digitale sikkerhed styrkes. Rådet skal sikre, at vigtig viden om sikkerhed bliver delt mellem myndigheder, erhvervsliv og forskningsverdenen. Rådet skal desuden byde ind med udvikling af relevante cybersikkerhedskompetencer inden for uddannelse og forskning.
Uden cybersikkerhed hersker kaos
Cybersikkerhed er et grundvilkår for et moderne samfund som det danske. Det skal både den offentlige sektor og private virksomheder derfor forholde sig til. Der er derfor behov for at løfte sikkerhedsindsatsen og dele viden om, hvordan virksomheder og myndigheder bedst ruster sig mod angreb og beskytter deres informationer. ”Hver dag rettes angreb mod danske myndigheder og virksomheder i cyberspace. Det understreger, at cybertruslen er væsentlig at forholde sig til.
Vi er afhængige af, at virksomheder deler deres viden og perspektiver med os, hvis vi skal sikre den bedst mulige beskyttelse. Derfor er Cybersikkerhedsrådet vigtigt. Jeg har store forventninger til dem og de indspark, de skal give os. For virksomhedernes egen skyld. For samfundets skyld. Ansvaret er fælles,” siger forsvarsminister Trine Bramsen (S). Cybersikkerhedsrådet skal kvalificere myndighedernes og virksomhedernes arbejde, herunder udbredelse af viden om og forståelse for de trusler og muligheder, som digitaliseringen og den nye teknologi medfører.
IT-sikkerhed er forudsætningen for digitaliseringen
Alle virksomheder er digitale virksomheder, og it-sikkerhed er derfor selve forudsætningen for digitaliseringen og et fælles ansvar for virksomheder, myndigheder og borgere. Det mener man hos Dansk Erhverv. IT-sikkerhed er forudsætningen for at høste gevinsterne af digitalisering og er et fælles ansvar for myndigheder, virksomheder og borgere: Myndighederne i Danmark og i EU har ansvaret for at sikre klare regler og lovgivning, der mindsker truslerne mod data og kritisk infrastruktur.
Virksomheder skal gardere sig for at passe på forretnings- og kundedata og leve op til både tillid og regler, og for borgere er det en selvstændig samfundsopgave at udvikle en kultur, hvor datasikkerhed og sikker adfærd på internettet er en naturlig del af dagligdagen. Industriens Fond har da også lige bevilget 18 millioner kroner til en mærkningsordning for it-sikkerhed for danske virksomheder. Det betyder mere klarhed for både forbrugere og virksomheder.
Danske IT virksomheder går på barrikaderne
Dansk erhvervsliv, og især de små og mellemstore virksomheder gør ikke nok for at sikre sig mod cyberangreb fra IT-kriminelle. Det har fået det danske IT-sikkerhedsfirma MyData Aps., til i Nordjyske Stiftstidende, at advare virksomhederne mod muligheden for at blive hacket, med de uoverskuelige konsekvenser, det ofte har til følge. My Datas administrerende direktør Daniel Kjersgaard, vurderer, at især de små og mellemstore virksomheder, der er sårbare overfor digital svindel.
Han fortæller blandt andet, at alt for mange virksomheder og private for den sags skyld, baserer deres IT-sikkerhed på et simpelt antivirusprogram, som de regner med skal beskytte hele organisationen mod digitale angreb. Det er langt fra tilstrækkeligt. Mens den digitale udvikling ufortrødent buldrer videre, opstår der hele tiden nye trusler, som virksomhederne skal forholde sig til. Derfor er det strengt nødvendigt, at virksomheder og privatpersoner ved, hvordan man beskytter sig mod de nyeste farer i den digitale verden. Skal vi kunne hamle op med de IT-kriminelle og komme deres sindrige og snedige metoder til livs, så kræver det en fælles indsats fortæller Daniel Kjersgaard.
”Det er altafgørende, at vi øger forståelsen af it-sikkerhed i Danmark. Det vil stille os meget stærkere i kampen mod cyberkriminalitet. Hos MyData har vi i over 10 år sat en dyd i at rådgive om, hvordan man færdes sikkert i den digitale verden. Så når vi hjælper én virksomhed, mener vi, at det er et skridt i den rigtige retning for vores fælles it-sikkerhed,” udtaler Daniel i dag til Nordjyske.dk.
Som led i at øge it-sikkerheden i erhvervslivet, lancerer MyData fra den 3. januar i år en ny, telefonisk hotline, der skal vejlede og rådgive om it-sikkerhed samt udstede akuthjælp til virksomheder, som har været udsat for hackerangreb og it-relateret svindel.
Kilder: