William Demant A/S har været angrebet af cyberkriminelle. Det er virksomhedens interne IT-struktur, der har været ramt af angrebet. Forsvarets Center for Cybersikkerhed yder assistance til den hæderkronede virksomhed, der primært tjener sine penge på høreapparater af mærket Oticon. Det bekræfter chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen.
I tirsdags meddelte William Demant A/S, at virksomhedens interne IT-infrastruktur havde været angrebet. Efter at have undersøgt sagen nærmere kan Demant altså nu uddybe mere, hvad der er sket: ”Gruppens IT-infrastruktur har været ramt af cyberkriminalitet, og vi har identificeret hovedårsagen. Som følge af hurtig reaktion på hændelsen og lukning af vores it-systemer på tværs af lokationer og forretningsenheder, har vi været i stand til at inddæmme og begrænse hændelsen, og har situationen under kontrol. IT-systemerne fortsætter med at være lukket ned for at sikre, at genetableringen sker på en sikker og struktureret måde. I genetableringen vil vi fortsætte med at drive virksomheden bedst muligt. Vi kan i skrivende stund ikke konkludere på hændelsens varighed eller indvirkning på forretningen,” lød det blandt andet i pressemeddelelsen fra William Demant A/S i tirsdags.
En bekostelig affære
Investorerne har i de seneste på dage reageret yderst negativt på cyberangrebet mod William Demant A/S. De negative reaktioner resulterede i, at selskabets aktiekurs faldt fire procent tirsdag og onsdag bliver det fulgt op af et kursfald på 1,4 procent. Nervøsiteten kan, ifølge finans.dk, hænge sammen med, at de er bekymrede for, om William Demant A/S har været udsat for et ransomware angreb, som Mærsk A/S var det for et par år siden. Dengang kostede cyberangrebet rederiet over to milliarder kroner. Cyberangreb er blevet en reel trussel for dansk erhvervsliv, og det har sat erhvervslivets bestyrelser på overarbejde. Det mener Søren Linding, virksomhedsredaktør, finans.dk.
Ansvaret for IT-sikkerheden ligger i bestyrelseslokalet
Siden cyberkriminelle angreb den interne IT-struktur hos William Demant A/S, har investorerne skåret op mod 4 milliarder kroner af markedsværdien, og flere analytikere mener, det kan ramme salget hårdt. ”Samtidig understreger angrebet, at cybertruslen skal tages mere end alvorligt i toppen af dansk erhvervsliv, især i bestyrelseslokalet. Det kan ikke længere gradbøjes. Det kan ikke tørres af på IT-chefen. Ansvaret for en virksomheds cybersikkerhed ligger endegyldigt i bestyrelsen. Det er ud fra øverste etage i ledelseshierarkiet, at tonen skal sættes for at gøre noget ved den eskalerende trussel for digitale angreb. I den seneste store rapport fra World Economic Forum om de globale topchefers største bekymringer slår netop cybertruslen ud som den største,” mener Søren Linding.
Tredobling af cyberangreb
I årets første halvår er der sket en tredobling i antallet af cyberangreb mod danske virksomheder. Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Center for Cybersikkerhed, så er cyberangreb den største trussel mod Danmark. ”Den teknologiske udvikling gør, at truslen er i konstant forandring. Det stiller store krav til sikkerhedsforanstaltninger og beredskab,” sådan lyder det blandt andet i Center for Cybersikkerheds trusselsvurdering for 2019.