Flere og flere rammes af digitale tyverier, og i følge Finans Danmark blev 620 bankkunder i 2018 udsat for tyveri via netbank eller andre gemene tricks, hvor det lykkedes de kriminelle af lokke kontonumre og passwords ud af danskerne.
Ifølge undersøgelsen var tabet for de 620 bankkunder i gennemsnit 23.000 kr. pr. sag, og det er i den grad en sum, der kan mærkes. Vil du forebygge hackerangreb, kan du med fordel følge de 8 råd om it-sikkerhed, vi har fundet frem til dig.
1) Tænk dig om en ekstra gang
Hvis en kendt virksomhed som Postnord, din bank eller andre anmoder om dit brugernavn og dit password via mail, så tænk dig om, inden du sender det afsted. Det er usandsynligt, at de ville bede om det, og hvis du alligevel er i tvivl, så grib telefonen, ring op og spørg; hellere en gang for meget end en gang for lidt.
2) Brug forskellige passwords
Vi danskere har en tendens til at bruge det samme password igen og igen overalt, og på den måde bliver vi et let offer for hackerne. Brug altid forskellige passwords, og sørg i øvrigt for at skifte dem med jævne mellemrum.
3) Hold computeren opdateret
Styresystemet på din computer såvel som på tablets og mobiltelefoner skal altid være fuldt opdateret. Har du gammel software, kan hackerne udnytte eventuelle sikkerhedshuller.
4) Beskyt dig med en sikkerhedspakke
Ofte vil en investering i et antivirusprogram, antimalware og en krypteret backup være godt givet ud. Antivirus programmer opsnapper og forhindrer forsøg på hacking, samtidig er en krypteret backup med til at sikre dine data, så du er sikret, hvis uheldet alligevel er ude.
5) Pas på offentlige computere
Bruger du offentlige computere til at tjekke netbank eller e-mails, er du ekstra eksponeret. Sørg altid for at logge ordentligt ud af både dine profiler og computeren, inden du forlader den.
6) Kryptering og password på internettet
Dit trådløse internet kan misbruges af hackere, hvis det er tilgængeligt. Sørg for at sikre det mod ulovlig trafik ved at slå krypteringen til på din wi-fi-router, og benyt yderligere et stærkt password.
7) Del aldrig private oplysninger
Det er let at sende en mail eller en besked via Facebook, hvor du deler private oplysninger som CPR-nummer eller lignende med folk, du stoler på, men det er risikabelt. Hackerne kan kigge med over din skuldre, og derfor bør du aldrig dele personlige oplysninger via internettet.
8) Reager med det samme
Har du en mistanke om, at du er blevet hacket, skal du reagere omgående. Få spærret dine kreditkort, undersøg om din netbank er blevet hacket og kontakt en professionel it-supporter, der kan hjælpe dig med at fjerne hackernes software og øge din sikkerhed fremadrettet.